wtorek, 7 września 2021

SMAROWIDŁO DO KANAPEK I MIĘS

 Produkty:

1 kg. kabaczka (po wydrążeniu gniazd nasiennych i obraniu.

Cztery cebule 

Główka czosnku 

30 dkg marchewki

Dwie łyżki słodkiej papryki ( może być wędzona)

dwie łyżeczki soli 

Słoiczek koncentratu pomidorowego około 80 - 100gram

łyżeczka oregano, łyżeczka pieprzu ziołowego 

szczypta ostrej papryki 

szczypta imbiru mielonego 

Szczypta pieprzu 

dwie łyżki octu jabłkowego

Cebulę kroimy w piórka, na łyżeczce oleju podsmażany i przykrywamy ma się dusić aż będzie szklista i miękawa. Siekamy czosnek i dodajemy do cebuli, mieszając. Wrzucamy startą marcheweczkę na grubych oczkach. Mieszamy co jakiś czas, aż marchew zrobi się żółta. Wszystko na średnim ogniu i pod przykryciem. Dusimy nie smażymy ! Przekładamy do garnka.

Na patelni po duszeniu powyższych, lekko podsmażany na łyżeczce oleju, pokrojoną w kostkę cukinię/kabaczek, posypujemy szczyptą soli. Dusimy na dwa razy....

Przykrywamy i co jakiś czas mieszamy, aż będzię się rozpadać pod naporem łyżki.

Kabaczek wrzucamy do garnka, niech się zaprzyjaźnią z resztą produktów.🤪 Dodajemy przyprawy, koncentrat pomidorowy i dwie łyżki octu jabłkowego. Całość wymieszać i gotować około 15 min. aż będzie jak bigos 🤓

 Wyłączyć, dobrze zblendować, znów wstawić na ogień by odparowało. Posmakować, jak coś doprawić.

Do wyparzonych słoiczków wkładamy smarowidła, zakręcamy i pasteryzujemy. Według przepisu Mamy, pasteryzuję w piekarniku. Do blachy wstawiam słoiczki, wlewam że trzy szklanki wody. 

Blachę wstawiam do zimnego piekarnika. Ustawiam około 135 stopni i pasteryzuję około 50 minut. Po tym czasie uchylam piekarnik i czekam aż ostygnie. 🎩😎🐻














 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Poszarpane myśli

  Widzę Że obserwujesz Kiedy wchodzę i wyrzucam z siebie Przez łzy płynę Zderzam się ze swoimi światami Słowa tańczą w mojej głowie Walczę B...