Pół kg. grochu łuskanego, opłukanego wrzucam do około 1½ litra wody na jakieś 12 godzin.
Teraz do 1½ litra, zimnej wody, wlewam całą zawartość moczonego grochu, musi być z tą wodą, co się moczył (bardzo istotne)!
Wrzucam do gara, że cztery wędzone kości wieprzowe ± 850 gram, średni seler obrany trzy liście laurowe, 5,6 ziela angielskiego i wstawiam na ogień, NIE SOLĘ!!! Gotuję, pod przykryciem, aż groch będzie się rozpadał! Od czasu do czasu mieszam, by się nie przyjarało!😈🤓.
Jedną pietruszkę, dwie marchewki, dwie cebule, kroje w kostkę i odkładam.
Teraz, około 250 gram, wędzonego boczku, pokrojonego w drobną kostkę i kiełbaskę pokrojoną w plasterki( dwa mniejsze pętka), wrzucam na zimną patelnię i wytapiamy boczek razem z kiełbaską. Jak tłuszczyk się wytopi, dodaję cebulkę i podsmażam aż się mocno zeszkli. Teraz wrzucam marchew i pietruszkę i dalej podsmażam, na koniec, wrzucam że cztery Ząbki czosnku, drobno pokrojonego i dalej podsmażam. Jak już groch się rozpadł, wyjmuje selera i kości. Kości obieram z mięsa i mięsko do gara. Wrzucam z patelni to co się smażyło, plus cztery, pieć ziemniaków, pokrojonych w kostkę. Zagotowuję, aż ziemniaki bedą zaokrąglone(z 10 min). Próbuję na słoność i dodaje soli do smaku, około ½ łyżeczka pieprzu i wciskam jeden ząbek czosnku. Cały czas gotuję. Na koniec, wcieram około 2 łyżek majeranku, mieszam, przykrywam i jeszcze około 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie!
SMACZNEGO!☝️🤝😎😈🤓🎩
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz