5 sporych płatów solonego śledzia wymoczonego .
Na marynatę:
10dkg obranego korzenia chrzanu
0.5 l. soku z buraków
1 gwiazdka anyżu
4 ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
5 dkg marynowanych buraczków
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki octu 10%
kwaśna śmietana 18 %
1 jabłko
1 szalotka(mała)
koper
2 - 3 łyżki kaparów
chleb razowy
masło
Chrzan pokroić w cieniutkie plastry. Wrzucić do rondla. Dołozyć sok z buraków, anyż, ziele, pieprz. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i odstawić na godzinę.
Zagotować wodę z octem i cukrem. Wymieszać i odstawić do wystudzenia (temp.pokojowa) teraz dodać do marynaty buraczki pokrojone na 2-4 części.
Śledzie pokroić na 2 cm kawałki i przełożyć do słoika. Zalać marynatą i wstawić do lodówki na 3-6 dni.
Serwować na kromce razowego chleba z masłem, odsączone z marynaty z kleksem śmietany, jabłkiem pokrojonym w cienkie plasterki i cebulą pokrojoną w piórka.
obsypać kaparami i posiekanym koprem.
S M A C Z N E G O !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz