czwartek, 25 maja 2023

Śledź po islandzku.

 5 sporych płatów solonego śledzia wymoczonego .


Na marynatę:

10dkg obranego korzenia chrzanu
0.5 l. soku z buraków 
1 gwiazdka anyżu
4 ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
5 dkg marynowanych buraczków
 1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki  octu 10%
kwaśna śmietana 18 %
1 jabłko 
1 szalotka(mała)
koper
2 - 3 łyżki kaparów 
chleb razowy 
masło

Chrzan pokroić w cieniutkie plastry. Wrzucić do rondla. Dołozyć sok z buraków, anyż, ziele, pieprz. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i odstawić na godzinę.
Zagotować wodę z octem i cukrem. Wymieszać i odstawić do wystudzenia  (temp.pokojowa) teraz dodać do marynaty buraczki pokrojone na 2-4 części.

Śledzie pokroić na 2 cm kawałki i przełożyć do słoika. Zalać marynatą i wstawić do lodówki na 3-6 dni.

Serwować na kromce razowego chleba z masłem, odsączone z marynaty z kleksem  śmietany, jabłkiem pokrojonym w cienkie plasterki i cebulą pokrojoną w piórka.
  obsypać kaparami i posiekanym koprem. 

S M A C Z N E G O !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Poszarpane myśli

  Widzę Że obserwujesz Kiedy wchodzę i wyrzucam z siebie Przez łzy płynę Zderzam się ze swoimi światami Słowa tańczą w mojej głowie Walczę B...